Útmutató egy újépítésű lakás műszaki átadás ellenőrzéséhez

A legtöbbünk abban a tévhitben él, hogy miután megkötötte a szerződést a kivitelezővel, akkor már túl van a nehezén. Bár a legtöbbször ez valóban így van, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor az újonnan épített lakásunk átvételét meg kell tagadnunk, mivel a műszaki átadás ellenőrzés során számos hiányosságra derült fény.

Ez a folyamat egyébként általában két lépcsőben zajlik. Az első az, amikor egy előre kijelölt időpontban a kivitelező és az építtető vagy a tulajdonos közösen bejárja az ingatlant, és felmérik, hogy vállalkozó teljesítette-e azt, amit a szerződésben vállalt. Abban az esetben pedig, ha ennek a bejárásnak a során valamilyen hiba kerül napvilágra, akkor azt jegyzőkönyvbe veszik, és közösen megszabnak egy határidőt, amelyre ezt orvosolni kell.

No, de melyek azok a hibák, amelyek okot adhatnak a birtokbavétel megtagadására?

Talán az egyik leggyakrabban felmerülő hiba, hogy a lakás alapterülete nem egyezik meg az adásvételi szerződésben foglaltakkal. Így ezt a műszaki átadás ellenőrzés során mindenképpen érdemes újra megmérni. Emellett még meg kell győzödnünk arról is, hogy a közüzemi mérőórák megfelelően fel vannak-e szerelve, vagy egyáltalán ténylegesen be van-e vezetve a víz, a gáz és az áram a lakásba.

A fentieken kívül a nyílászárókkal és a szigeteléssel is sokszor probléma szokott adódni. Ezért érdemes még megnézni azt is, hogy az ajtók és az ablakok megfelelően nyílnak-e, illetve a kilincsek is jó helyre lettek-e felszerelve, és le kell tesztelni a szigetelést is, amelyre már létezik megfelelő eszköz.

A határidő leteltét követően, ha a kivitelező pótolta a hiányosságokat, akkor a tulajdonos vagy az építtető kifizeti az utolsó vételárrészletet is, átadásra kerül a szükséges dokumentáció, és megtörténik a tényleges birtokba bocsátás. Abban az esetben viszont, ha a különböző jótállási és garanciális dokumentumok közül akár csak egyet is elmulaszt a kivitelező átadni, akkor itt is lehetőségünk nyílik a birtokbavételt megtagadni.

Milyen dokumentumok is ezek pontosan?

Az e-naplóban rögzített dokumentáció magában foglalja például a lakás minőségével kapcsolatos bizonylatokat,  a nyílászárók kezelési útmutatóját, a különböző garancia leveleket, a jegyzőkönyvet a nyomáspróbáról, a konnektorokban lévő megfelelő ellenállás mértékéről szóló tanúsítványt, illetve a közüzemi mérőórák hitelesítési jegyzőkönyveit és igazolását.

A fentiek is ékesen bizonyítják, hogy az építkezés ezen szakaszában sem lankadhat a figyelmünk, hiszen semmi sem garantálja azt, hogy az eladó nem fog átverni minket. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a műszaki átadás ellenőrzés folyamatába érdemes bevonni több olyan hozzáértő személyt is, akik jobban átlátják ezeket a dolgokat.