Tudnivalók az otthoni csíráztatáshoz

A legtöbbünk nem is gondolná, de a földből frissen kibújó apró csírák igazi tápanyagbombák. Ebben az állapotukban ugyanis csak úgy dúskálnak a természetes enzimekben, fitovegyületekben, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben.

Így, ha nem nagyon van lehetőségünk arra, hogy rendszeresen friss zöldségekhez jussunk, akár a hely-, akár az időhiány miatt, akkor mindenképpen érdemes belekezdeni a termesztésükbe.

A csíráztatás ugyanis a tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem bonyolult. A szükséges eszközök beszerzésével és a megfelelő instrukciók betartásával akár a konyhánkban is könnyedén megvalósíthatjuk.

Csíráztatás folyamata

Mindenképpen azzal kell kezdenünk a folyamatot, hogy alaposan elmossuk a csíráztatónkat. Bár manapság már léteznek kifejezetten erre a célra kifejlesztett edények, de nincsen kizárva az sem, hogy egy sima konyhai tálat és egy apró lyukakkal ellátott szűrőt használjunk.

Ezután jöhet az általunk választott vegyszermentes, bio mag megfelelő mennyiségének kimérése. Adagtól függetlenül egy speciális csíráztató edényben általában egy 3-4 személyes család számára már elég csíra terem. A kiporciózásuk után pedig érdemes még őket ecetes-citromleves vízzel is átmosni, és meleg vízzel átöblíteni, hogy elkerüljük a penészedést.

Majd ezt követően pár órára áztassuk be őket hideg vízbe! Majd, ha letelt ez az időtartam, akkor öntsük ki a csíráztatóból a vizet, és öblítsük át a magokat! Végül rakjuk az edényt a konyhaablakba, hogy elegendő fény érje! A továbbiakban már csak annyi dolgunk maradt, hogy magokat naponta reggel és este átmossuk, hogy még inkább elősegítsük a csírakezdemények előbújását.

Ha minden jól megy, akkor pár nap múlva már lehet is szüretelni

A csírakezdemények már 1-2 napos állapotukban fogyasztásra készek. Ehetjük őket önmagukban elrágcsálva, de rá is szórhatjuk őket a kenyerünkre, nyakon önthetjük joghurttal, vagy bele is keverhetjük őket a salátánkba.