Filmes kurzus a Bal Filmstúdióval

2009. February 15. - 2009. June 30.

A kurzus a 2006-os budapesti EASA-n megtartott Common places in motion cimű workshop újragondolt és kibővített változata volt, melyet a Bal Filmstúdió tartott európai építészhallgatók számára. Céljuk azon folyamatok megismertetése a résztvevőkkel, amelyek segítségével eljuthatnak egy ötlet kifejtéséig és annak mozgóképes megvalósításáig. Ezt egy pár perces film önálló elkészítésével kívánták elérni, amely lehetőséget teremt az együttműködésre, de mégis figyelembe veszi a résztvevők egyéni preferenciáit is. Az igényes végeredmény megvalósításához, a hallgatóknak az elméleti alkalmakon való részvétel mellett, folyamatos gyakorlati feladatmegoldásra is szükségük volt.

A munka 2009. január végén egy hathetes alapozó szakasszal kezdődött. A gyakorlati feladatok ebben az időszakban rövid lélegzetvételűek, alkalomról alkalomra készültek. Ezeken keresztül a vezetők megismerték a résztvevők előképzettségét és a hallgatók bevonásával külön-külön, egyénre szabott munkamódszert alakítottak ki. Az elméleti alkalmak során a bekerült jelentkezők megismerhették azokat az eszközöket és alkalmazásokat, amelyek nélkülözhetetlenek voltak a későbbiek során.

A kurzus második fele 2009. március közepén kezdődött. A gyakorlati feladatok itt már a film elkészítésére irányultak, az egyes részfeladatok egymásra épültek, és az eredmény a végleges animáció lett.

A kurzus témájául a „Hogyan készült”, népszerű TV műsor újragondolása szolgált. A részvétel feltétele egy olyan történet felmutatása volt, amelyet a jelentkező alkalmasnak tartott mozgóképes feldolgozásra. A workshop vezetői a végleges névsorról ez alapján döntöttek, ugyanis a szoros időbeosztás és a speciális helyigény miatt a kurzuson csak limitált számú hallgató vehetett részt. Végül három film készült hallgató készítette el, amiket a Szakkollégiumi Esten mutattak be a szervezők.

Videók:

Götz Balázs - Kakukkos Óra

Hajdú Gáspár - A Finomító

Zsarnóczky Renáta - Tépőzár

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezette: Bőczén Árpád

A munkálatokban résztvettek:

Tutorok: Csornay Péter animációs filmkészítő, egykori szakkollégista és Tucker András dramaturg

Résztvevők: Bokányi Imre, Götz Balázs, Hajdú Gáspár, Kovács Ádám, Zsarnóczky Renáta

Kapcsolódó anyagok

Címkék