Club Aliga - partraszállás

2020. August 10. - 2020. August 16.

Az Építész Szakkollégium és az EASA Magyarország közös táborában építészek, szociológusok, drámainstruktorok, színészek, fotósok, képzőművészek és művészettörténészek egyetemi hallgatókkal együtt kutatták egy héten keresztül a Balaton-parti Club Aliga múlt- és jövőképét. Hét nap alatt különböző kérdésekre sokféle válasz született. A brigádok foglalkoztak a Kádár-korszak szellemi, és épített örökségben való továbbélésével is. Olyan művészeti produktumok, installációk jöttek létre, amik segíthetnek feldolgozni és újraértelmezni az elmúlt rendszerhez és a helyszínhez kötődő emlékezet velünk élő hatásait.

Résztvevőnek szabadon jelentkezhetett bárki, tanulmányaitól függetlenül és ugyanez a szabály érvényesült a brigádvezetőkre is. Ebből fakadóan megannyi különböző háttérrel rendelkező résztvevő került kapcsolatba egymással a közös alkotásban. A táborban 13 workshop dolgozott, mely 13 különböző módon értelmezte a terület múltjából és jövőjéből fakadó problémakört. A workshopok átjárhatóak voltak, ahogy a különböző témakörök is összekapcsolódtak a hét során. Volt gyakorlati, építő workshop, ami során szaunát, hajót építettek, volt alkotóművészeti, amin az analóg fotózás technikáját lehetett elsajátítani, elméleti, amin társadalomelméleti, és művészetelméleti szövegeket olvastak, és performatív elemeket használó műhely is. A hét munkáinak gyűjteménye ez a kiállítás, ami bemutatja, hogy miként gondolkozunk, és mi a viszonyunk Club Aligához. A workshopok mellet délutánonként előadások tarkították a programot, melyek egyrészt a tábor témájához adtak hozzá és a hely értelmezését tágították. Esténként az aligai mozi épületében filmklubbot tartottunk, vagy a tábori mulatságoknak adott helyet. A tábor alatt a pártelit épületét használatba vettük, specifikusan tereikbe idomítottuk programajinkat, kiállítást vagy installációkat terveztünk beléjük. Egyszerre volt a díszlet és a táborhétköznapok helyszíne.
Amit az Építész Szakkollégium lehetővé tesz lokális és az EASA globális szinten, azt szerettük volna megvalósítani nemzeti léptékben. A Partraszállás kezdeti célja a magyar építészhallgatóknak és az építészet iránt érdeklődőknek összefogása volt. Magyarországon 5 város 8 intézményében lehet építészetet tanulni. Ezen kívül sok magyar diák külföldön folytatja tanulmányait. Oktatásunk, ezáltal gondolkodásmódunk is különbözik, tanulhatnánk egymástól, de a találkozásnak nem nagyon léteznek felületei. Az interdiszciplinaritásából fakadóan a tábor egy olyan platformot nyújtott, ahol az építészetet tágabb értelemben, társművészetekkel és társtudományokkal együtt tudtuk közösen szemlélni. Ezek a metszéspontok a hallgatók között az egyetemi képzéseink során hiányoznak. Ennek ellenére együtt létrehoztunk egy olyan alternatívát, ahol működnek a különböző területek közötti kollaborációk: ez a táborunk. Ami egy találkozási pontként működhet, kollaborációs platformként, alternatív oktatási formaként, ami kinövi a szakkollégiumi kereteket és horizontális közösséget épít. A találkozásból barátságok, projektek, hosszabb távú együttműködések születhetnek.

Szeptemberben a Fugában kiállítás készült a táborról. Az eredményekről kiadványt is készítünk, ami 2021 áprilisában jelenik meg.

A táborfüzet elérhető itt:
https://issuu.com/strikemagazine/docs/partraszallas_program

Képgaléria

Részletek

A munkálatokban résztvettek:

Kapcsolódó anyagok

Címkék