RETEK /Botiz 2019.

2019. August 15. - 2019. August 21.

A RETEK-et az Építész Szakkollégium alumni tagjai kezdték el szervezni 2019 elején, azzal a céllal, hogy összehozza a világ minden tájáról azokat a kreatív, több területről érkező fiatalokat, akik közösen fedezhetik fel a lepusztult ipari építészetben rejlő potenciált. A tábor helyszíne a Partiumi Botiz melletti elhagyatott nyúlfarm épületek voltak, amik a később ott működő asztalosműhely maradékaival kiegészülve hatalmas töltettel rendelkeznek a barkácsoláshoz ugyanúgy, mint a téri és performatív kísérletekhez. A cél ezeknek a lehetőségeknek a kihasználása volt, egy nemzetközi közösségben eltöltött jó hangulatú tábor közben.

A Szakkollégium alumni tagjaihoz a jelenlegi tagok nagy lelkesedéssel csatlakoztak, és vettek részt a négy workshop közül az egyik kidolgozásában. A projektet Adela Muntean román Phd kutató, média designer és kurátorral együtt szerveztük, ahol az ő geodetikus kupolákra való vetítési tapasztalatának átültetésére vállalkoztunk ebben a szokatlan környezetben. A megvalósulás során a kupolák különböző formáinak építésével kísérleteztünk a csarnokokban talált építőanyagokat felhasználva, miközben a sikereken és kudarcokon keresztül sokat tanultunk azok szerkesztési és szerkezeti elveiről. A dómépítéssel párhuzamosan a csapat másik fele a félgömbre vetíthető médiatartalmakkal foglalkozott, amihez segítségünkre volt egy 360 fokos kamera és megtanultuk a gömbön megjeleníthető animációk készítésének alapjait is. A kupola végül a várakozásainkat meghaladva 7 méteres átmérőjű lett és - szokatlan módszerrel - előregyártott kapcsolóelemekből és műanyagcsövekből épült fel, és a környéken talált anyagokat összekapcsolva, több, mint 100 darab háromszögű anyagdarabbal fedtük le. A vetítést egy speciális negyedgömb alakú tükörrel végeztük, és a bemutató során a helyszínen készült animációkat és filmeket vetítettük le.

A Szakkolégisták nem csak ebben, hanem a többi workshopban is részt vettek, így a HUMAN 2.0-ban, ahol Aimee Chan vezetésével az alternatív digitális kommunikáció és a kiterjesztett valóság eszközeivel ismerkedtek meg, tárgyakat és önmagukat beszkennelve, majd a kettő közötti határ elmosásával kísérletezve. A Johannes Martin által kurált Vision Skip az elhagyatott tárgyakból alkotott kompozíciót emelte fel, és helyezte új perspektívába. A Tereza Haumerová és Roman Poliak - féle Teratro Scenario pedig a színház eszközeivel keresték a helyszín lehetséges jövőképét, az innovatív történetírási technikák mellett a díszletek gondos megválasztására is ügyelve.

Az egyhetes tábor így sikerrel kezdte el kiaknázni a helyszínben rejlő lehetőségeket, miközben egy nagyszerű nemzetközi közeget teremtett a további programokhoz, vagy akár a RETEK tábor következő alkalmának közös tervezéséhez.

Képgaléria

Részletek

Kapcsolódó anyagok

Címkék