Kollektív álmok & burzsuj villák kiállítás az OSA-ban

2019. May 04. - 2019. September 15.

Az OSA Archívum a Budapest 100, A Bauhaus nyomában című rendezvénysorozat keretében a Kollektív álmok és burzsuj villák névre hallgató kiállításukkal kapcsolatban kereste meg a Szakkollégiumot.

A kiállítás a két világháború között tevékenykedő CIRPAC-csoportot, az „Új építészet” egyik legfontosabb képviselőjét  Magyarországon mutatta be. A Bauhaushoz, illetve annak szellemiségéhez több szálon kötődő Molnár Farkas, Fischer József és társaik tevékenysége átlépte az építészet határait. Társadalmi kérdésekben írtak  publikációkat, szerveztek előadásokat, rendeztek kiállításokat – akár a hatalommal is konfrontációt vállalva. Helyszínrajzukon így építészeti eredményeik mellett az 1930-as évek összetett politikai kondíciói is megjelennek.

Zsámboki Miklós, a kurátor kérése a kiállítás installálása és egy makett elkészítésére irányult, ezért kezdésként ellátogatott a műterembe, ahol mesélt a kiállítás tartalmi koncepciójáról, majd felvázolta elképzelését, miszerint egy, az alapvetően háromosztatú teret egységesítő térinstallációt szeretne. A tervezést helyszínbejárás előzte meg, amelyen a kiállítás szervezői prezentálták az OSA Archívum történetét. Ezután körbeültünk egy fehér lapot és nekifogtunk az installáció tervezésének. Folyamatos kapcsolatban voltunk a kurátorral, majd a munkálatokba becsatlakozott Thury Lili, grafikus is hozzánk, aki a kiállítás arculatával foglalkozott. Az elkészült installáció a Kollektív álmok és Burzsuj villák címben is megjelenő tartalmi ellentmondásra kívánta felhívni a figyelmet. A pavilonok formájukban és külső fehér színükkel a burzsuj villákat akarták megjeleníteni, míg a színes belső falakra kerültek a kollektív álmokat prezentáló tartalmak. Az objektumokat a Bauhaus festészetében is sokszor használt szögben elforgatott raszterhálóra szerkesztettük rá, mely a kívánt tér egységesítésére volt alkalmas. A BNV meg nem valósult Breuer-Fisher-Molnár-féle pavilon makett felépítésével is meg bízták a Szakkollégiumot, melyet számítógéppel megmodelleztük, majd az előre kivágatott elemeket éjszakába nyúló munka folytán összeillesztettük. 

A tervezésre mindössze egy hónapunk volt, de a lelkesedéstől vezetve egy meglepetéssel is készültünk a kiállításra. A kollektív házak elképzeléséről szólt részben a tárlat, melynek mai megvalósulását az IKEA kínálatában véltük felfedezni. Kitaláltuk, hogy veszünk olcsó IKEÁ-s székeket, és átértelmezzük őket. Ezek a bútordarabok szolgáltak ülőhelyként a megfáradt vendégek számára a kiállítás tartama alatt. Végezetül az ünnepélyes kiállítás megnyitón részt vettünk, mint Szakkollégium, továbbá csatlakoztunk az exkluzív tárlatvezetéshez is, melynek során meséltünk a tervezési folyamatról a jelenlevő látogatóknak.

Képgaléria

Részletek

Címkék