Közösségi építőtábor erdélyben

2014. August 25. - 2014. August 31.
 
Az Építész Szakkollégium néhány tagja augusztus 25-31. között elment Erdélybe. Egy kászonaltízi mesterember segítségével, a székely tájmúzeum udvarába gémeskutat építettek.

Az indíttatás és a hely ismerete előzte meg a projekt részleteinek kidolgozását. Dr. Bodó Imre, budapesti orvos alapítványa néhány évvel ezelőtt székely tájmúzeumot alapított Kászonaltízen, és a vele való párbeszéd eredményeképp kaptunk lehetőséget az építésre. A Nemzeti Kulturális Alap, Építőművészet és Örökségvédelmi Kollégiuma által kiírt pályázaton való részvétel elég motiváció volt arra, hogy a projekt karaktere a közösségi építés köré szerveződjön. A munka tárgya a második lépésben alakult ki, és a tájmúzeum szükségleteire volt egy válasz: az udvar régi gémeskútját tönkretette az idő, és az ezt helyettesítő ideiglenes építmény nem tudta képviselni a múzeum hangulatát, értékeit. Így esett a választás egy új gémeskút elkészítésére.

Az odavezető út első napján a kolozsvári Planwerk iroda egy tagja, Benjamin Kohl vezettett végig a városon. Kortárs beavatkozásokról (melyeket nagyrészben saját cégük ért el) és ezeknek viszonyáról mesélt a korai és távoli múlttal. Második nap eljutottunk Kászonaltízig, de egy délután erejéig Marosvásárhelyen is sikerült körülnéznünk. További utunk Szovátán haladt keresztül, ahol az Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék résszervezésével zajló felmérőtáborral is találkozhattunk. 

A falu tájmúzeumában töltöttük ezután négy napig az éjszakákat és Mihácz József, helyi mesterember műhelyében a nappalokat. A hagyományos munkamenet és eszközhasználat elsajítátítása mellett a helyi életvitel mindennapjaiba is belekóstolhattunk. A munkát röviden megszakítva, utunk még Sepsiszentgyörgyre is elvezetett, ahol Török Áron, az építészkar öregdiákja vezetett végig.

A szombatra elkészült gémeskút jele a sikeres együttműködésnek és közös munkának. Ezt az alkalmat is megragadva a szakkollégium nevében újra megköszönnénk Dr. Bodó Imrének, Mihácz Józsefnek és családjának a lehetőséget, vezetést, munkát, ordát, szalonnát és miegyebet. 

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezették: Lőw Márton, Szabó Péter Róbert

A munkálatokban résztvettek: Sztavropulosz Nikolász, Molnár Eszter, Vass Lili

Kapcsolódó anyagok

Címkék