Praxis01 - Mesteriskola

2014. May 12. - 2014. June 16.
A magyarországi építészek huszadik századi története töréspontok története. Ezek második világháború utáni szakaszán ível át a Mesteriskola mitikus, politikus és szakmai története. A Praxisnak, az Építész Szakkollégium szakmatörténeti konferenciasorozatának első és egyben felvezető konferenciája ennek mentén kívánja feltárni az eljövendő évek tematikáit.

 
Az 1953-ban alapított kétéves posztgraduális képzés létrejötte politikai motivációval történt, így kezdeti jellegét tekintve az államszocializmus kreálmányának tekinthető. Ez a tény mára a szervezet emlékezetét és valós működését tekintve elhalványult. Ennek ellenére a Mesteriskola a kezdeti felvetéssel szemben a szakma második világháború előtti működésének és értékrendjének zárványszerű műhelye lett. Egy, azokból az értelmiségi törekvésből, amelyek a szocializmus évei alatt próbálták megőrizni a polgári, nyugatos értékrendet egy ideológiáját tekintve egalitárius környezetben.
 
A konferencia célja volt, hogy a fenti felütéshez viszonyuló; azzal szemben kritikus, vagy azt árnyaló előadások mentén tárja fel a Mesteriskola valós vagy vélt, anekdotikus és reális történetét. Mindezt az iskola belső és külső nézőpontjaiból is körüljárva, érintve annak válságait, előnyeit és hátrányait.
 
Előadtak: Keller Márkus, Ferkai András, Wesselényi-Garay Andor, Golda János, Vámos Dominika, Dévényi Tamás, Szemerey Samu, Frikker Zsolt
 
Az előadások videóanyagai folyamatosan érkeznek.

Képgaléria

Részletek

A munkálatokban résztvettek: Szabó Péter Róbert, Dőry Bálint

A konferencia szakmai előkészítésében Golda János a Mesteriskola mestere vett részt, a dokumentációért a KépKocka Építész Média kör felelt.

Kapcsolódó anyagok

Címkék