New Vision - építészeti kutatás és tervezés

2013. October 10. - 2013. October 26.

Építészként környezetalakítással foglalkozunk, amelynek fontos része tereink alakítása. Kurzusunkban azt jártuk körül, hogy látásunk segítségével hogyan fogjuk fel a minket körülvevő világot (vizuális észlelés), és erre a tudatos vizsgálódásra alapozva hogyan tudunk érthető és izgalmas tereket tervezni.

Három elméleti blokkban a vizuális észlelés tudományos hátterét vizsgáltuk (pl. Gestalt-pszichológia). Megismertük, mivel foglalkozik a környezetpszichológia, és hogyan kapcsolható össze az építészettel (pl. Stephen Kaplan elmélete). A térrel, a tér értelmezésével kapcsolatos elképzelésekről hallottunk (pl. Michel Foucault, Kevin Lynch elmélete). Gyakorló építészek vizuális észleléssel játszó munkáit fedeztük fel (Breuer Marcell, Tadao Ando, Valerio Olgiati).

A kutatóibb szemléletű blokkot saját, régi terveink vizsgálatával zártuk. Megnéztük, hogy a megismert fogalmak hogyan érvényesülnek az általunk tervezett belső terekben.

A kurzuszáró gyakorlati napon az volt a feladatunk, hogy a terekkel kapcsolatos elméleteket építészeti tervbe ültessük át. A csoportmunka során saját, már megvizsgált terveinket terveztük tovább. A nap, és a kurzus eredménye így jónéhány gondolatébresztő beszélgetés, izgalmas felvetés és építészeti koncepció lett.

A kurzusban résztvevő előadók és építész konzulensek: Dr. Dúll Andrea (ELTE PPK Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék), Lippai Edit (ELTE PPK Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék), Kerékgyártó Béla (BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék), Deigner Ágnes, Guba Sándor, Kurucz Attila, Losonczi Anna, Schüller Ferenc

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezette: Sarbak Klára

Címkék