POSZT 6

2013. June 04. - 2013. June 15.

Egy év kihagyás után visszatértünk a Pécsi Országos Színháztalálkozóra, hogy építészeti eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a színházra és a színházba járásra. A hagyományt azonban idén új feladat színesítette: a felhasznált anyag újrahasznosítása. Ezzel egy másik, többéves hagyományhoz kötődtünk: Kemes Balázs 2009 óta szervez építőtáborokat Perbálon, a Gyermekotthon szükségleteinek megfelelően hol lépcsőépítés, hol tetőjavítás, idén pedig fa kukoricagóré építése formájában.

Emiatt a tervezés során bizonyos megkötést jelentett a Perbálon felhasználható anyag milyensége. Gondolkodásunk során folyamatosan a gondolatiság és az anyag összhangjára törekedtünk. Hogyan kelti fel az építmény a figyelmet? Hogyan kapcsolódik a térhez, az utcához? Hogyan lesz interaktív? Hogyan lesz "színház-élmény"?

A tervezés közben felvettük a kapcsolatot a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának építész hallgatóival. Hosszú videokonferenciák eredményeképpen jutottunk el ahhoz a koncepcióhoz, amelyet végül megépítettünk.
Lényege: a léceket eltolva rögzítettük egymáshoz, így keskeny nyílásokat kaptunk , amelyeken bekukkantva a mese-és rajzfilmvilág meghatározó alkotásai közül láthattunk néhányat képekben. A képeket a fal mögött rejlő szerkezethez rögzítettük, a lécsorok között pedig egy fa korongot forgatva nézhettük végig meseképeket. Ezeket különböző magasságban építettük meg, hogy a Poszt legifjabb látogatói is maguk irányíthassák a "képnézegetőt"
A Színház térre néző oldalán kihagyott lécek pedig csak sejtetik mi is lehet bent.
A kivitelezés részben a pécsi építészhallgatók stúdiójában, részben pedig a helyszínen, vagyis a Színház téren zajlott.

A legkedvesebb kritikát pedig már tíz perccel az építmény elkészülte után hallhattuk egy kicsi lány szájából: "Gyere, apa, gyere, nézd meg, ezen röhögni fogsz!"

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezette: Sarbak Klára

Kapcsolódó anyagok

Címkék