Minden, amit tudni érdemes az e-cigarettáról

Bár az elektromos cigaretta már viszonylag régóta kapható Magyarországon is, de még mindig nagyon sok tévhit létezik vele kapcsolatban. Ezért is szenteljük most ezt a cikkünket ennek a témának, és átbeszéljük, hogy mit érdemes tudni az e-cigiről és a patronja megtöltéséhez szükséges nikotinos e-liquidről.

Kezdjük rögtön azzal, hogy az e-cigaretta nem azonos a cigarettával!

Az e-cigaretta a népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy a használata során a dohányos nem a kátránnyal és tömérdek káros anyaggal teli füstöt lélegzi be, hanem csak elpárologtatott vízgőzt, ami minimális mennyiségű oldott anyagot tartalmaz. 

Ez az eszköz ugyanis nem a gyulladáspontig melegíti a nikotinos e-liquidet, hanem csak addig a hőmérsékletig, ahol az alapja légneművé válik. Ennek köszönhetően pedig remekül visszaadja a dohányzás érzetét, de mégsem olyan káros, mintha egy hagyományos cigarettát szívnánk el. 

Most pedig térjünk át arra, hogy pontosan miből is áll az az e-liquid!

A nikotinos e-liquid alapjáraton ötféle elemből tevődhet össze. Az egyik az átlátszó, vízszerű, olajos tapintású propilén glikol, amely leginkább azt a célt szolgálja, hogy megkösse az aromát. 

De sokszor használják még a gyártók az átlátszó, szirupszerű, édeskés ízű növényi glicerint is, amely a gőzhatásért felel. Az íze viszont egyáltalán nem intenzív, így az a legjobb, ha a nikotinos e-liquid 50-50%-ban tartalmazza a propilén glikolt és a növényi glicerint.

Aztán nem feledkezhetünk meg a ízesítő aromákról sem, amelyekből manapság már létezik természetes és mesterséges aroma is. Legtöbbször azonban a gyártók élelmiszer aromát alkalmaznak.

Végül pedig az összetevők közé sorolható még a desztillált víz és a nikotin is. Az előbbi azt a célt szolgálja, hogy kicsit folyékonyabb legyen az e-liquid. Míg az utóbbira leginkább azért van szükség, hogy e-cigi szívásakor elérjük az úgynevezett torokhatást.