Milyen vitaminokat és étrend-kiegészítőket érdemes szednünk?

Szinte mindannyiunknak van már némi tapasztalata a vitaminokkal kapcsolatban, még akkor is, ha legutoljára egy rajzfilmfigurát formázó tablettát szedtünk. Azóta azonban a piacot millióféle vitamin és étrendkiegészítő árasztotta el, amelyek mindegyike hangzatosan hirdeti, hogy szükség van rájuk a jólét fenntartásához.

De akkor mégis hogyan válasszunk közülük?

A kulcs az, hogy tudjuk, milyen alapvető vitaminokra és tápanyagokra van szükségünk, amelyhez alaposan fel kell mérnünk az étrendünket, valamint mérlegelnünk kell a jelenlegi életmódunkat és azokat a egészségügyi célokat, amelyeket hosszú távon szeretnénk elérni.

Azt azonban semmiképpen sem szabad felednünk, hogy ezek az étrend-kiegészítők nem helyettesítik az egészséges táplálkozást. Szükség van a friss gyümölcsökre és zöldségekre is, amelyek telis tele vannak fontos antioxidánsokkal, fitokemikáliákkal és rosttal.

Nélkülözhetetlen vitaminok, amelyekre a szervezetnek szüksége van

Először is az A-vitamint említenénk, amely nélkülözhetetlen a növekedéshez és a sejtek fejlődéséhez, valamint az egészséges bőr, haj, csontok és fogak megőrzéséhez. Emellett rendkívül fontos még a C-vitamin is, amely támogatja az immunitást, elősegíti a sebgyógyulást, segíti a vas felszívódását, és kulcsfontosságú antioxidánsként működik.

Nem feledkezhetünk meg azonban a kalcium felszívódását és a csontok erősségét megőrző D-vitaminról, a szervezetben felhalmozódó káros hatású szabadgyököket semlegesítő illetve az izmok, a vörösvérsejtek és a szívműködés egészségét megőrző E-vitaminról sem.

Végül ott van még a K-vitamin is, amely elengedhetetlen a megfelelő véralvadáshoz, és a B-vitamin különböző formái, köztük a tiamin, a niacin, a riboflavin és a folsav, amelyeket rendszeresen pótolni kell, mert a vizelettel együtt kiürülnek a szervezetből.