Miért előnyös a szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása?

Ahogy az évszakok változnak, úgy változik a rendelkezésre álló friss zöldségek és gyümölcsök tárháza is. Ezek az időszakok pedig nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy kísérletezzünk kicsit, és új recepteket próbáljunk ki, vagy a régieket átdolgozzuk, hogy több szezonális gyümölcs és zöldség legyen bennük. Ettől nemcsak a szájpadlásunk lesz lenyűgözve, de számos előnye is vannak, ha a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjukban fogyasztjuk.

Jobb az ízük

A szezonon kívül kapható gyümölcsök és zöldségek többsége távoli országokból és fűtött üvegházakból származnak, ahol telenyomják őket az érésüket serkentő vegyszerekkel. De hiába piroslanak télen is a paradicsomok az áruházak polcain, ezek cseppet sem lesznek olyan ízesek, mint amelyek a nyári időszakban a balkonon vagy a kiskertben teremnek.

Sokkal olcsóbbak

A szezonon kívüli zöldségek és gyümölcsök beszerzése sokkal nagyobb költséget emészt fel, amelyet általában az áruházak a fogyasztókra hárítanak át. Ha azonban a termék helyi forrásból származik, mert mi a területünkön is szezonja van, akkor nem kell számolni például az utazási és tárolási költségekkel, amelynek köszönhetően az ára is nagyobb mértékben csökkeni fog.

Frissebbek és magasabb tápértékkel bírnak

A szezonban vásárolt termékek nagyobb valószínűséggel frissebbek, és mivel kevesebb ideig tárolják őket, így magasabb a tápértékük is. Bizonyos antioxidánsok száma ugyanis, mint például a C-vitamin, a folsav és a karotinok, nagymértékben lecsökken a hosszabb tárolás során.

Környezetbarátabb megoldást jelentenek

A szezonális étkezés csökkenti a szezonon kívüli termékek iránti keresletet, aminek köszönhetően kevesebb szállításra lesz szükség. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal a hazai mezőgazdaságot, köztük a kisebb családi vállalkozásokat is támogatjuk.