XV. Velencei Építészeti Biennálé

2016. október 28. - 2016. november 01.

Az Építész Szakkollégium 2016 őszén kilátogatott a XV. Velencei Építészeti Biennáléra. A XV.. Velencei Építészeti Biennálé az elmúlt évek egyik legtanulságosabb kiállítása volt. Alejandro Aravena argentin építészt kérték fel kurátornak, aki az építészet egyik talán egyik legaktuálisabb területét jelölte ki témának, ugyanis olyan kiállítókat kért meg a részvételre, akik meg tudták mutatni, hogy miként lehet egyszerű, már a rendelkezésünkre álló eszközökből, olcsón, minőségit építeni úgy, hogy azzal létező problémákra (szegregáció, társadalmi különbségek, fenntarthatóság, stb.) adjunk választ.

A tanulmányi kirándulást egy közös beszélgetés előzte meg a szakkollégium műtermében, ahol az elmúlt évek biennáléiról és az idei tematikáról folyt a párbeszéd.

Velencébe kisbusszal jutottunk ki, és egy városszéli campingben találtunk szállást, ahonnan fél óra alatt lehetett elérni a városközpontot. Első nap városnézés volt a program, utána következett két nap kiállításnézés, majd a hazaút. A napok lezárására kétszer közös vacsorázást is sikerült összehozni Velence útvesztőjében.

A hazatérést követően lehetőség nyílt az Építészfórumon publikálni egy rövid kritikát, mely lehetőséggel Klaniczay János szakkollégista élt is. A Rural Studio installációjáról szóló cikk az alábbi linken érhető el:

http://epiteszforum.hu/filmen-a-kozossegi-epiteszet-a-rural-studio-az-idei-biennalen

Az Építész Szakkollégium mindig is fontosnak tartotta a kortárs építészeti kiállítások látogatását, nagy siker, hogy idén is sikerült kijutni az egyik legfontosabbra. Remélhetőleg a 2018-ban megrendezendő Építészeti Biennáléra is hasonló módon ki tudunk látogatni.

Képgaléria

Részletek

Az utazás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó anyagok

Címkék