Tanulmányút - Pozsony

2015. október 09. - 2015. október 11.

Pozsonyi tanulmányutunk esetében célunk a szlovák háború utáni építészetbe való betekintés, a modern építészet kelet-európai visszhangjának és az épületállomány gondozásának, jelenlegi helyzetének vizsgálata.

 A cél elérése érdekében péntek délután bezsúfolódtunk a kisbuszba és jó két óra autókázás után megérkeztünk Pozsonyba. Itt az első dolgunk az volt, hogy megkerestük egy korábbi szakkolis ismeretségnek köszönhető helybéli idegenvezetőnket, aki nem mellesleg a témában is jártas. Ezúton is nagyon köszönjük neki, hogy a program gördülékenységét nagyban elősegítette.

Az épületek bejárása mellett alkalmunk nyílt megismerkedni a Pozsonyi Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatói csoportjával, nevezetesen az Archtunggal, és kölcsönösen megosztottuk tapasztalatainkat.

Az út FÉNYpontja a város több helyszínén felépített kisebb-nagyobb fényinstallációkból álló rendezvény volt, ami a lakosság apraja-nagyját kicsalta otthona melegéből.

Az út összességében nagyon jól sikerült, érdekes volt látni a pozsonyiak körében népszerűtlen épületeket, amik a szemükben csak szürke kockák, de valójában az akkori világ szerkezeti csodái, a korszak kitörölhetetlen lenyomatai.

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezették: Molnár Eszter, Lévay Áron, Dobos Dénes

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék