POSZT 5

2011. május 09. - 2011. június 18.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó keretein belül zajló Ifigéniusz az Aulában rendezvénysorozat idei témája a Közösségi háló népszerű fogalma volt. Erre a felhívásra kívántak reflektálni az Építész Szakkollégium valamint a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki karának építész hallgatói, akik idén ötödik alkalommal voltak aktív résztvevői a rendezvénynek. A pécsi Színház térre készült installáció, bármiféle technikai háttér nélkül kívánta létrehozni azt, amelyre a Facebook 30.000 szerver segítségével képes. 

Egy közösséget meghatároz, a közösségbe tartozók közös élményei, valamint gyakran valamilyen fizikai jel, hajviselet vagy akár öltözködésbeli stílus. A Színház tér historizáló közegében felépült 3,5 m élhosszúságú fehér kocka ezeknek a létrejöttéhez kívánt hozzájárulni. Az installációba egy magenta kerettel szegélyezett ajtón keresztül lehetett bejutni, amely tompa puffanással záródott a látogató mögött. Aki eddig eljutott annak egyértelművé vált, hogy az ajtó kilinccsel csak kintről nyitható, és ha ki akar jutni, akkor le kell emelnie egyet a falon elhelyezett 1000 kulcsból és használnia azt, azaz Vinnie kell a kulcsot. Így minden egyes ember, aki a kockába belépett ugyanazzal az élménnyel és tárgyi emlékkel gazdagodott. Ennek köszönhetően és egy kis szerencsével, azok, akik használták az installációt az ország bármely pontján egymásra ismerhetnek, és konstatálhatják, hogy ők tagjai annak a közösségnek, amelynek tagjai megjárták a pécsi Színház téren elhelyezett installációt.

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezették: Molnár Szabolcs, Csóka Attila Róbert

A projekt sikeréhez nagyban hozzájárult Danyi Balázs a Bercsényi Fotókör (http://fotokor.bercsenyi.bme.hu/) tagja, akinek a képeket köszönhetjük. A projektben részt vett Tóth Dávid és Andrei Radulescu pécsi építészhallgatók, valamint Ramiro Giselle és Németh Lilla. A Poszt Ifigéniusz kiállítások kurátora Csóka Tímea volt.

Kapcsolódó anyagok

Címkék