Poszt 3

2009. június 04. - 2009. június 13.

A Budapesti Műszaki Egyetem Építész Szakkollégiumának és a PTE Pollack Mihály Műszaki Kar Építész Szakjának közös térműhelye egy hely specifikus installáción keresztül igyekezett választ adni az építőművészek legfontosabb alapanyagának, a térnek sajátosságaira. Hogyan érzékeljük ezt a láthatatlan közeget? Miként befolyásolható az emberek viszonya a szűk környezetükhöz? Hogyan lehet váratlan, csalóka jelenségeket előidézni egy épület belsejében? Ezek a kérdések foglalkoztatnak minket, miközben a POSzT egyik helyszínén, egy műemlék épület földszintje kísérleteztünk. A hely összes kapcsolata a külvilággal, az egyetlen bejárata, mely után egy nagyobb szoba majd egymásba kapcsolódó terek sora következik. Ez a sötét barlangszerű térrendszer egy nyüzsgő, világos, tágas térről a Jókai térről nyílik. Ez volt az egyik adottság. A másik a helyszínen, lévő nagy mennyiségű raklap volt. Ezeket szerettük volna felhasználni.
A raklapok eddig megszokott teljesen funkcionális kialakításuk helyett új kontextusba helyezve most megjelenésük került előtérbe. Szállító eszközből téralakító, figyelemfelkeltő helyzetbe léptek elő. Egyfajta átmenetet képeztek kint és bent között, jelként mutatták meg a tér bejáratát.
Az installáció célja a kívülről észrevehetetlen belső terek érdekességének megmutatása, a szemlélő felfedezési vágyának felkeltése volt. A raklapokból készült átmenetet képező építményen át jutunk egy olyan alig-alig megvilágított térrendszerbe, mely szemlélődésre, felfedezésre, barangolásra késztet. A tér saját magát akartuk megmutatni mindenféle többlet nélkül, így összesen ezt a megmutatást segítő mécseseket helyeztünk el.

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezették: Lilienberg Sándor, Smiló Dávid

A projektben részt vett továbbá Gerse Dániel pécsi - és Bóta Kata győri építészhallgató. A Poszt Ifigéniusz kiállítások kurátora Csóka Tímea volt.

Kapcsolódó anyagok

Címkék