Ornamentika

2018. június 01. - 2018. június 08.

Az előadások tematikája az ornamentikával, annak kialakulásával, fejlődésével foglalkozik, különböző korszakokon és szakterületeken keresztül bemutatva. Célja az volt, hog egy átfogóbb képet kapjunk az ornamentikáról, a díszről, ennek megjelenéséről az építészetben, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó szakterületeken pl. a képzőművészetben, a textileken vagy a mindennapi használati tárgyainkon. Megismerkedhetünk az ornamentika körül kialakuló különböző elméletekkel, a történelemmel való kapcsolatával, illetve azokkal a
tényezőkkel, amik a fontosságát befolyásolták. Milyen szerepe van a nemzeti stíluskeresésnek, hogyan vált az ornamentika a néplélek megnyilvánulásává, az ornamentika és a szakralitás kapcsolatának keresése tágabb ismereteket adhat, hogy megértsük, milyen változásokon ment keresztül a díszítés a modernben, illetve a ma egyre inkább jelen lévő digitális építészet hogyan értelmezi át.
Az előadások két alkalommal lettek megtartva a Point One Szabadság téri showroomjában. Az első alkalommal Katona Júlia művészettörténész és muzeológus előadását hallhattuk, aki maga is kutatta a különböző díszítőművészeti mintakönyvek alakulását. Őt követte Kerékgyártó Béla bölcsész, filozófus, aki az ornamentika modern- és posztmodern kori értelmezésén keresztül vezetett minket közelebb a témához. Az ezt követő alkalommal Sugár Péter, Ybl-díjas építész előadását hallhattuk, aki néhány saját munkáján keresztül mutatta be, mit jelent az ornamentika. Végül Zalai Bence az ARC Design Kft ügyvezetője mesélt néhány általuk kivitelezett homlokzatburkolatról, amelyek a téma gyakorlati oldalát feszegették.

Részletek

A munkálatokat vezette: Futó Lili

Kapcsolódó anyagok

Címkék