Építészet fotós szemmel

2019. május 27. - 2019. június 30.

A kurzust a tagok közös érdeklődése keltette életre az analóg fotózás iránt. Többünk már a kurzus kezdete előtt használta az analóg technikát, de legtöbbünk számára ez tejesen új volt. A kurzus elsődleges célja a kísérletezés volt az építészeti fotográfiával. Az építészeti fotó elválaszthatatlan az építészettől, hisz az építészeti sajtó szinte kizárólagos médiuma. Igy ez a műfaj napjainkban nagyon hagyományos eszközrendszerrel dolgozik, főleg digitális, utómunkált, megfényelt képekkel. Minket az érdekelt, hogy ezt miként lehet megújítani, az épületről nem csak információt közölni, csak megjeleníteni, hanem hogyan lehet építészetnek, a városnak egyfajta interpretációját nyújtani. Az analóg fotózás ezt az experimentális, sokszor a véletlenre épülő, a kísérletezés helyzetét termeti meg.

A kurzus tavasszal vette kezdetét Danyi Balázs előadásával, majd folytatódott a Bercsényi Fotókörrel együttműködve, Demjèn Gergő workshopjával. Ez alatt az analóg fotózás gyakorlati alapjait ismerhettünk meg, mint gépek helyes beállítását, vagy többek között a filmek érzékenységének sajátosságairól hallhattunk.

Az előadások felkészítették minket a következő hétvégére, ami során a gyakorlatban is kipróbálhattuk az analóg építészeti fotózást. Két napos kirándulást szerveztünk Bécsbe július 1-2-ig. Úgy időzítettük, hogy utazásunk időpontja egybe essen a Bécsi Biennálé programjaival, így a kurzushoz kötődően számos épp megnyílt kortárs építészeti és képzőművészeti kiállítást láttunk a MAK-ban és az Architekturzentrumban. Illetve ellátogattunk a Paradigma Ariadné akkor nyílt kiállítására is.

A kirándulás során mindenekelőtt a kortárs és építészet történetileg fotós épületeket kerestünk fel, amiket lencsevégre is kaptunk ki gyakorlottabb szemmel, ki először használva analóg kamerát. Bejártuk a most épülő Seestadtot, a TU Wien Egyetemi Kampuszát Zaha Hadid könyvtárépületével, a Karl Marx-Hof-ot, a Dounaustadtot.

A hétvége után a Kollégium laborjában Demjén Gergő segítségével hívtuk elő közösen színes és fekete fehér filmjeinket, ezáltal mindkét előhívó eljárást megismerhettük.

A legjobban sikerült képeinkből kiadványt szerkesztettünk, illetve a kurzust lezárásaként egy kiállítás szervezését tűztük ki célul, melynek megnyitója alkalmából a kiadványt is szeretnénk bemutatni a nyár folyamán.

Képgaléria

Részletek

Kapcsolódó anyagok

Címkék