Díszlettervező kurzus és workshop

2014. június 04. - 2014. december 14.

A kurzus ötlete egy tanulmányúton merült fel 2013-ban, ahol néhány színházkedvelő szakkollégista arra gondolt, szívesen tanulna a díszlettervezésről, mint az építészet egyik határterületéről. Ezután vettük fel a kapcsolatot a Maladype Társulattal, akikkel egy hoszabb távú együttműködést kezdeményeztünk.

A Társulat képviseletében Balázs Zoltán rendezővel, a társulat vezetőjével egyeztettünk. Az elképzelések szerint az őszi évadra szerettük volna létrehozni azt a darabot a két csoport együttműködésében, amelyhez az Építész Szakkollégium tervezne díszletet. A tervezést megelőzően, a két csapat közös "nyelvének" kialakítására több találkozót is szervezünk, ahol színészek és szakkollégisták kötetlen formában, de irányított témákban beszélgetnek a térről, az emberről a térben, az egyes terek által kialakított hangulatokról, vagy konkrétabban a díszletekről, a díszlet és a színdarab mondanivalója közötti összefüggésekről.

A társulattal való együttműködés mellett, az elméleti kurzus keretében meghívott előadók, gyakorló díszlettervezők tartottak nekünk előadást a díszletekről saját, megvalósult munkáikon keresztül.

Első vendégünk Ambrus Mária volt, aki - építész végzettségű díszlettervezőként - az építészet és a díszlet közötti hasonlóságokról és különbségekről beszélt, illetve hogy az adott színdarabból kiindulva hogyan jutott el a tervezés során az egyes tervekig annak érdekében, hogy a díszlet vagy alig feltűnő háttérként vagy meghatározó elemként erősítse a darab okozta élményt.

A második meghívott előadónk, Csanádi Judit szintén építész végzettségű, gyakorló díszlettervező, így vele is gyorsan megtaláltuk a közös hangot.

Az elméleti előadások után 2015 szeptemberében elindultak az új darab előkészületei. A Maladype Társulat zártkörű próbáit nyilvános, a nézőközönség számára is nyitott próbák egészítették ki, amelyeken az Építész Szakkollégium tagjai is részt vettek. Ezeken a próbákon megfigyelhettük a nézők első reakcióit és ezeknek a tanulságait a társulat beépítette a későbbi darabb is. A nyilvános próbákon a közönséget is bevonták az improvizatív jelenetekbe, amelyeken keresztül szintén az egyes emberek szubjektív értelmezését figyelték. Ezeken az alkalmakon a szakkollégisták is merőben új szerepben próbálhatták ki magukat, ezzel is segítve látásmódunk fejlődését.

A próbákkal párhuzamosan egyeztetések zajlottak Balázs Zoltánnal az építendő díszletet illetően. A terveket az Építész Szakkollégium tagjai készítették, mely leginkább a kreatív ötletelések, csapatmunkák alkalmával alakult ki. A tervek készítésével párhuzamosan beépítendő anyagokat kerestünk, végül helyszínt kerestünk az építéshez, a csapatmunkát szerveztük. Az egész folyamat gyakorlatilag egy építési projekt modellje lett kisléptékben, így rengeteg hasznos gyakorlati tapasztalattal is gazdagodtunk.

A tervezett díszlet végül különböző fényekkel és árnyékokkal erősítette az egyes jelenetek hangulatát. A darab sajátosságainak megfelelően egy könnyen és gyorsan változtatható paraván készült, amely alkalmazkodik a lendületes dramaturgiához.

Raymond Queneau Stílusgyakorlatok c. darabjának bemutatójára 2014. december 14-én került sor a Maladype Színház bázisán. A bemutatón az Építész Szakkollégium tagjai is részt vettek, a végeredményt tekintve büszkék vagyunk, hogy együtt dolgozhattunk a társulattal és egy kiváló előadás létrehozásában vehettünk részt.

A borítóképen Ambrus Mária Vágyvillamos című darabhoz készült díszlettervének makettje látható.

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezették: Máró Bence, Szabó Péter Róbert

Kapcsolódó anyagok

Címkék