TEK Téli Tábor - Beszélgetés

2011. február 08. - 12:19

Martinkó József építészeti kritikus Smiló Dáviddal az Építész Szakkollégium Elnökével beszélgetett a Bécsi utcai Zeppelin házról, illetve annak kapcsán az építészet és a köz viszonyáról a Társadalomelméleti Kollégium Téli Táborában. A beszélgetést Jelinek Csaba moderálta.

A beszélgetés hamar elhagyta a szűkebb Bécsi utcai témakört és rátért az építészet közügyként való vizsgálatára. Elhangzott, hogy az építészeti társadalom nem igazán felkészült arra, hogy kezelni tudja a felhasználók felől érkező építészetről alkotott véleményeket, hiszen hiányzik az a közös nyelv, az a közös platform, amelyen belül nem alakulhatnának ki azok a félreértések, mint amelyek például kialakultak a Bécsi utcai Zeppelin ház magassága körül is.

Az is hamar világossá vált, hogy a közös platform megalkotása sokkalta inkább a szakma feladata lenne, mintsem az államé, önkormányzatoké. Ahhoz viszont, hogy ez elkezdődhessen elengedhetetlen az építészképzés átgondolása, hiszen azok a diplomás építészek, akik csak házat tudnak tervezni nehezen értik meg a köz felől érkező impulzusokat, indulatokat, hiszen nincsen birtokukban a hozzá szükséges tudás. Budapesttel kapcsolatban sem sikerült pozitívra váltani a beszélgetés folyamát, mind a kerületi önkormányzati rendszer kuszasága, mind a városi vezetés túlbürokratizált működése, és leginkább az önkormányzati profizmus hiánya, amelynek köszönhetően átfogó koncepciók nélkül jönnek létre a fejlesztések, ledobált módon.

A beszélgetés mindenképpen rávilágított arra, hogy szükség van építészettel foglalkozó nem házat tervező gondolkodókra, urbanistákra. Szükség van arra az értelmiségi rétegre, akik képesek interpretálni az építészeti értékeket a köz felé és mind emellett fordítóként működhetnek építészek, várostervezők, önkormányzatok és az emberek között, akiknek az őket körülvevő környezet változásaiba beleszólási joguk van.

Címkék