Olvasókör

2021. október 13. - 19:09

Az Olvasókör célja, hogy a műszaki felsőoktatásban tanuló Szakkollégiumi tagok megismerjék az alapvető filozófiai/esztétikai írásokat. A három hetente megrendezésre kerülő alkalmakon a résztvevők kutatókkal, az egyes témák szakértőivel beszélgethetnek a meghatározó művekről. A viták, beszélgetések által az építészettörténet új kontextusba kerülhet, létrejöhet egy interdiszciplináris tudás.

Tervbemutatás

2021. október 13. - 18:59

Több éve rendszeresen biztosítunk alkalmakat a műteremben, ahol a Szakkollégium egy vagy több jelenlegi vagy alumni tagja bemutatja egy korábbi munkáját, vagy jelenlegi tervét. Az egyetemen kevés lehetőség van arra, hogy felsőbb és alsóbb évesek együttműködjenek, vagy megismerjék egymás munkáját, így a tervbemutatás egyfajta hiánypótlás is, miközben bevonja az alsóbb éves hallgatókat az önálló véleményalkotás, kritikai tervezésszemlélet folyamatába.

Ostrom összművészeti alkotótábor

2021. augusztus 18. - 2021. augusztus 22.

Az OSTROM tábort az Építész Szakkollégium és az EASA Magyarország idén is közösen szervezte, hogy a társszakmákkal együtt feltárja az előző generációktól örökölt mítoszokat, és fényt derítsen a szemléletváltást megakadályozó okokra .

Club Aliga - partraszállás

2020. augusztus 10. - 2020. augusztus 16.

Az Építész Szakkollégium és az EASA Magyarország közös táborában építészek, szociológusok, drámainstruktorok, színészek, fotósok, képzőművészek és művészettörténészek egyetemi hallgatókkal együtt kutatták egy héten keresztül a Balaton-parti Club Aliga múlt- és jövőképét. Hét nap alatt különböző kérdésekre sokféle válasz született. A brigádok foglalkoztak a Kádár-korszak szellemi, és épített örökségben való továbbélésével is.

Power Distributor Competition - An alternative for the Decision

2020. május 01. - 13:18

The news on the demolition of the Electric Power Distributor Station in the Castle district by Csaba Virág have surfaced once again, now without doubt, it seems. We could say goodbye to the building at the altar of the failed dialogue of the architectural profession, decision-makers, and public opinion, if this dialogue has ever even started.

Teherelosztó ötletpályázat - a Döntés alternatívája

2020. április 29. - 09:27

A napokban újra, immár teljes biztonsággal jelent meg a hír, hogy mégis lebontják Virág Csaba várbeli Villamos Teherelosztó épületét. A házat akár az egymásnak cinikusan hátat fordító szakma, döntéshozás és közvélemény kudarcba fulladt párbeszédének az oltárán el is búcsúztathatnánk, ha a párbeszéd egyáltalán elkezdődött volna.

SZÉK kurzus

2019. október 15. - 2019. november 10.

2019 őszén rendeztük meg SZÉK kurzust, mely két előadás és egy workshop keretein belül ölelte körül témánkat: a SZÉKet.

Első előadásunkon (10.15.) Szalai András művészettörténész beszélt a székek művészetelméleti megközelítéséről, végigvezetett minket a különböző korok művészettörténetén a székek aspektusából.

Második előadásunkon (10.29.) Kerkékgyártó András, fiatal formatervező mutatta be friss munkáit, illetve régebbi egyetemi projektjeit, a hallgatóként és terméktervezőként készített székeit.

II. Magyar Nemzeti Összegyetemi Építészeti Ankét

2019. október 18. - 2019. október 20.

A 2017-es találkozó után idén októberben ismét megrendeztük a magyar építész hallgatók találkozóját, ahova mind a 7 magyarországi, építészeket képző egyetemről vártunk hallgatókat. Az idei találkozó témája a lakhatás volt.
A témát aktualitása, építészeti vonatkozásai és globális jellege miatt választottuk. A három napos találkozó során több szempontból vizsgáltuk a hazai lakhatási válságot: foglalkoztunk a fiatalok lakhatásával, a hajléktalansággal, a kérdés elméleti és művészeti megközelítésével.

RETEK /Botiz 2019.

2019. augusztus 15. - 2019. augusztus 21.

A RETEK-et az Építész Szakkollégium alumni tagjai kezdték el szervezni 2019 elején, azzal a céllal, hogy összehozza a világ minden tájáról azokat a kreatív, több területről érkező fiatalokat, akik közösen fedezhetik fel a lepusztult ipari építészetben rejlő potenciált. A tábor helyszíne a Partiumi Botiz melletti elhagyatott nyúlfarm épületek voltak, amik a később ott működő asztalosműhely maradékaival kiegészülve hatalmas töltettel rendelkeznek a barkácsoláshoz ugyanúgy, mint a téri és performatív kísérletekhez.