A stressz oldása lefekvés előtt

Míg az akut stressz a szervezet természetes válasza arra, hogy megvédje magát, a krónikus stressznek vagy a szorongásnak számos hosszú távú hatása lehet, beleértve az álmatlan éjszakákat.

Mindkettőt az okozza, hogy valamilyen külső tényezők miatt hormonális változások indulnak be, amelyeknek köszönhetően megemelkedik a pulzusszámunk, és felgyorsul a légzésünk. A szorongás esetén viszont a stresszorok megszűnése után is folytatódik ez az állapot.

Ennek a leküzdésére azonban létezik néhány nagyszerű módszer, amelyekből a mai cikkünkben szeretnénk néhányat bemutatni.

Meditáció

A meditáció egy nagyon hasznos módszer, mivel képes megnyugtatni az elménket, amelyet nap folyamán annyiféle inger ér, hogy sokszor még a lefekvés előtt is nagyban zakatol.

De emellett még növeli még a melatonin szintjét is a szervezetben, amelyről ismert, hogy egy közvetlenül az elalvás előtt termelődő hormon. Továbbá felgyorsítja a szükséges fiziológiai hatásokat az alvás korai szakaszában – például lecsökkenti a vérnyomást.

Légzőgyakorlatok

Bizonyos légzőgyakorlatok elsajátítása szintén nagy segítséget nyújthat az alvással kapcsolatos problémák leküzdésében. A leghatékonyabb közülük talán a háromszög módszer, amelynek megvalósításához először is arra lesz szükség, hogy becsukjuk a szemünket, és elképzeljünk magunk elé egy háromszöget. Ezután pedig vizualizálni kell, hogy a síkidom bal sarkából elindulunk, és az élén haladva végig megyünk rajta, miközben folyamatosan mélyeket lélegzünk.

Egyéb javaslatok

A fentieken túl érdemes még a stresszmentes alvási környezet megteremtésére is odafigyelni, és előnyben részesíteni a meleg vizes fürdőt vagy zuhanyt, amelyek a kutatások szerint tökéletes altatóként működnek.