A bél egészségét elősegítő gyógynövények

Tekintettel arra, hogy a belek egészsége mennyire fontos az emésztés, a kognitív funkciók, a hangulat szempontjából, kulcsfontosságú, hogy megfelelően gondoskodjunk bélrendszerünkről, amelyhez kiváló segítséget nyújtanak a különböző gyógynövények és a belőlük készült teák. Ezek közül a mai cikkünkben kettőt szeretnénk bemutatni.

Gyermekláncfű

Gyermekkorunkban folyamatosan gyűjtöttük, és a bóbitáját a levegőbe fújtuk, a legtöbbünk azonban nem is gondolta volna, hogy micsoda szuper gyógynövényt tart a kezében. A gyermekláncfűnek ugyanis, vagy ahogy a legtöbben ismerjük a pitypangnak, a levele és a gyökere is étvágyjavító és emésztést elősegítő hatással rendelkezik. A magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalmát pedig még nem is említettük, amely miatt kiválóan alkalmazható vizelethajtóként.

Többféle formában is fogyaszthatjuk. Elfogyaszthatjuk a szárát megmosva magában is, de az is egy remek opció, hogy a karógyökerét megpörköljük, és 5-10 percig forró vízbe áztatjuk. Az így kapott teát pedig leginkább étkezés előtt érdemes elfogyasztani, mivel serkenti a nyáltermelést, de a kesernyés íze miatt segíthet túlevés miatti puffadás leküzdésében is.

Édeskömény

Egy másik kiváló gyógynövény az emésztés elősegítésére az édeskömény, amelynek a gyulladásgátló és szélhajtó hatásai megakadályozzák a gáz képződését. Ennek köszönhetően pedig segít leküzdeni a puffadást és a görcsöket, illetve felgyorsítja az emésztési folyamatot.

Önmagában fogyasztva is nagyszerű hashajtóként szolgál, de ha 1-2 kávéskanál frissen őrölt vagy zúzott édesköménymagot leforrázunk, és 5-10 percig áztatjuk, akkor olyan teát kaphatunk, amelyet akár a kisbabák is fogyaszthatnak. Náluk ugyanis az anyatej ivós korszakban elég sokszor előfordul puffadás és hascsikarás.