Ostrom összművészeti alkotótábor

2021. August 18. - 2021. August 22.

Az OSTROM tábort az Építész Szakkollégium és az EASA Magyarország idén is közösen szervezte, hogy a társszakmákkal együtt feltárja az előző generációktól örökölt mítoszokat, és fényt derítsen a szemléletváltást megakadályozó okokra .

A pilisborosjenői Egri vár sok szempontból egy kivételes helyszínt nyújtott ehhez a kísérlethez. A vármásolat erős metafora az utóbbi időkben egész Európában reneszánszát élő történeti rekonstrukciókra, ugyanakkor önmagában is egy egyedülálló módon átalakuló helyszín; találkozik egymással a páratlan természeti környezet és a turizmus ellentéte, a helyi közösségek és az univerzális „műemlék” gondolata, a rendszerváltás előtti kulturális diktatúra és a minőségi nemzeti fimgyártás ellentmondása. Az idei összművészeti alkotótáborunk során ezekkel, a helyszínből fakadó kérdésekkel foglalkoztunk.

A tábor 4 napja alatt a résztvevők a 6 workshop egyikében tevékenykedtek, miközben napközben és esténként tematikus beszélgetéseken, előadásokon, filmvetítéseken és performanszon vettünk részt.

A TÉRfogat workshop célja az volt, hogy a mostoha múltú vármásolatnak visszaadja a történelem mélységét. A megmaradt romok értékeit kezdték el feleleveníteni, tartalommal megtölteni, és a táborozók élményeinek a helyévé tették a várat. Az így kialakult "lélekcsapdák" ötletes és meglepő téri helyzeteket alkottak a kövek közötti helyekből.

A Kópia egy három napos kísérleti szövegalkotó műhely volt, melynek eredménye egy analóg technikával létrejövő szöveg és képgyűjtemény, amiből az ősz folyamán összeállítunk egy zine-t. A zine alapötlete a tavasszal futó OFF–Biennále x TEK x Építész Szakkoli közös programjából indult ki. A tábor során az OFF–Biennále által is felvetett témák, illetve az Ostrom tematikája mentén dolgoztunk fel témákat, mint például a technológia és a természet ellentéte, a rom tematikája, a munka értelme, valamint a mítoszgyártás.

A Fészek workshop résztvevői arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan tud kapcsolódni egy erdei tábor egy csonka és gazdátlan várromhoz? Mi az a minimális beavatkozás, amitől élettérré válhat ez a helyszín? Ágakat gyűjtöttek, csomózási, kötözési technikákkal kísérletezek, építkeztek. A fészekrakás eredménye egy jobban használható tábor és újító, környezetbarát használati tárgyak mellett rengeteg tanulás is lett.

A Shimmer workshop a Fuzzy művészkollektíva koncepciója alapján épült fel. A Shimmer egy mesterséges kőszobor, amely célja a zuzmókkal való hosszútávú együttműködés. Ezek a mikroorganizmusok kulcsfontosságúak bolygónk globális klímája szempontjából. Az elkövetkező évek, évtizedek, évszázadok során a zuzmók fokozatosan ellepik majd a szobor felületeit, miközben a szobor maga is a természet részévé válik. A tábor környékén gyűjtött kövekből különleges, kézi terrazzo technikával készült szobor elemeit a résztvevők maguk is formálták, így mindegyik elem egyedi koncepcióval próbálja magához vonzani a zuzmókat. A szobor szeptember folyamán a XI. kerületi Gárdonyi téren kerül kiállításra az Eleven Ősz rendezvénysorozat részeként.

A Virágü(lte)tés-ben résztvevő táborozók természetes ruhaszínezési technikákkal kísérleteztek. Természetes anyagból készült, fehér színű, jól alátámasztott textilre a természetben maguk körül gyűjtött növényeket helyeztel, és ezeket egy kalapáccsal az anyagba kalapálták. A folyamat során mindegyik növény máshogy viselkedett, másfajta pigmenteket eresztett ki magából, és ezekkel az alakzatokkal, mintákkal kísérleteztek. A workshop közben a résztvevők szoros kapcsolatba kerültek a természetvédelmi terület növényeivel.

A Pályázat című workshop az Egri vár jövőjével foglalkozott, a pilisborosjenői lakók bevonásával. A 4 nap során interjúkat készítettek a helyiekkel, turistákkal, míg ők maguk a táborozókkal együttműködve azon dolgoztak, hogy minél érdekesebb, vonzóbb alternatívákat kínáljanak a rom hasznosítására. A tábor végén egy performansz keretében mutatták be a különböző elképzeléseket és azt, hogy mit szóltak mindehhez a helyiek.

A négy napon emellett esténként különböző programokon ismerkedtünk meg mélyebben a kapcsolódó témákkal:

Szerdán dr. Pillók Péter, a PPKE Szociológiai Intézetének adjunktusa volt a vendégünk, aki a Pilisborosjenőn végzett kutatásukról beszélt.

Csütörtökön Kiss Kata az ökofeminizmusról, dr. Bartus Gábor környezetgazdász a környezetpolitika és a fenntarthatóság mítoszairól beszélt, míg Demeter László kutató a természet és az ember történeti és kortárs kapcsolatát mutatta be a táborozóknak. Az esti filmklubon ezután Radu Jude: Bánom is én, ha elítél az utókor című kísérletező esszéfilmjét néztük meg, ami a történelmi traumák feldolgozásáról szólt.

Pénteken Sipos Bence volt a vendégünk, aki a Váratlan Vár a Határon című filmjében az egri vár egy soproni rokonát mutatja be. Az utána következő filmklubban pedig Nemes Jeles László Napszállta című filmjét nézhettük meg közösen.

Szombaton bemutatkoztak a workshopok az elkészült eredményeikkel, ami után Iványi Domokos Ó, azok a szép napok című performanszát nézhettük meg. Az este pedig két építésziroda és egy művészettörténész, az ÁRTÉR Műterem tagjai, Szabó Levente, a Hetedik Műterem vezetője, és Szalai András voltak a vendégeink. Az előadásaikban, majd az azt követő beszélgetésen a műemlékrekonstrukció különböző irányzatait és a mögöttük rejlő korjelenségeket tárgyalták.

A tábor a több, mint 70 résztvevőnek olyan platformot nyújtott, ahol az építészetet tágabb értelemben, társművészetekkel és társtudományokkal együtt tudtuk közösen szemlélni. Ezek a metszéspontok a hallgatók között az egyetemi képzéseink során hiányoznak. A tábor egy találkozási pontként működött, kollaborációs platformként, alternatív oktatási formaként, ami kinövi a szakkollégiumi kereteket és horizontális közösséget épít. A találkozásból barátságok, projektek, hosszabb távú együttműködések születhetnek.

Az Ostrom folytatásaként az ősszel egy kerekasztalbeszélgetést szervezünk és egy bővebb összefoglalót szeretnénk kiadni, ahol az érdeklődők és a helyiek is szélesebb képet kaphatnak az eredményekről.

Képgaléria

Részletek

A munkálatokban résztvettek:

Kapcsolódó anyagok

Címkék