Grasshopper workshop

2012. April 21. - 2012. May 01.

A szakkoli híve a workshopszerű oktatásnak, és ezt nem csak az alkotóhét hivatalos keretei között éli ki. Szinte egy időben zajlott az első Grasshopper kurzusunk is. A legtöbben 0, azaz nulla algoritmikus tervezési ismerettel ültek be az órára, amely szép meredek tanulási görbét mutatott fel. A végén még a lézervágós legyárthatóságra is ügyelniük kellett a résztvevőknek, de jól vették az akadályt, és az eredmények a galériában láthatóak.
Zip-ként letölthető néhány grasshopper "kód" és a hozzájuk tartozó Rhino file. Lehet próbálkozni-javítgatni. (Rhino4 SR8 és Grasshopper 0.8.0066 plugin szükséges)

Köszönet illeti oktatónkat, Kadri Tamre bécsi építészt, és a Limesmodel csapatát - Csizmazia Gézát és Rácz Robit, mivel minden váratlan akadály elhárításában készséggel segítették a résztvevőket.

Miért is volt ez jó?
A magyar építészoktatás egy elhanyagolt területe a digitális, algoritmikus tervezés. A Grasshopper nevű program a parametrikus szerkezeti és látványtervezés legkönnyebben elsajátítható és egyben egyik leghatékonyabb eszköze, amely egészen új lehetőségeket ad az építész kezébe. Legyen szó akár szokatlan alakzatok vagy terek formakereséséről vagy szerkezetek optimalizálásáról, a parametriai ismeretek lassan elengedhetetlen részét képezik a tervezésnek. A 4+3 napos intenzív kurzus során a hallgatók saját egyetemi terveiket fejleszthették tovább a Grasshopper programmal, amelyekből a kurzus végén lézervágott modellt is készítettek.
Az első négy nap a program alapszintű megismerésével telt. Az intenzív csoportos oktatás során közös gyakorlófeladatok útján sajátíthatták el résztvevők az építészetben legsokoldalúbban alkalmazható megoldásokat (matematikai úton tervezett térbeli rácsostartó, többszörösen íves felületek lefedése síkbeli háromszögekkel, stb. ). A rákövetkező három napban az egyéni tervezési feladatokban használható fogásokat mutatta meg a résztvevőknek Kadri Tamre, a kurzus megtartására felkért bécsi építész. A végeredményekről nagyméretű lézervágott papírmodellek készültek, amelyek jól mutatják, milyen változatos módon lehet alkalmazni Grasshopper nyújtotta építészeti eszközöket. A résztvevők így bepillantást nyerhettek a CNC (computer numerical control – számítógép által vezérelt) gyártás alapfogásaiba is – kisebb léptékben gyakorolva ezt az egyre elterjedtebb gyártástechnológiát.

Képgaléria

Részletek

A munkálatokat vezették: Kadri Tamre, Németh Roland Dániel

A munkálatokban résztvettek:

Címkék