II. Magyar Nemzeti Összegyetemi Építészeti Ankét - Meghívó

2019. szeptember 18. - 17:05

A 2017-es találkozó után idén októberben is megrendezzük a találkozót, amire az ország összes építészképzéséről várunk egy ötfős csapatot. Az esemény központja a BME Bercsényi Kollégiuma, ahol a résztvevők egy légtérben élnek majd át szokatlan lakókörülményeket. Az étkezést is biztosítjuk, a résztvevőknek csak az utazásról kell gondoskodni. Célunk, hogy egymással kapcsolatokat építsünk, és közösen gondolkozzunk egy mindannyiunk számára fontos témáról. A téma a lakhatás és annak válsága lesz, a hétvége során annak építészeti és azon kívüli válaszlehetőségeit vizsgáljuk majd. 

 

A lakhatás problémái szorosan összefüggenek egymással. A mai Magyarországon látható felpörgött lakásépítés nagyrészt luxuslakásokat termel, miközben 1,3 millió ember küzd lakhatási megfizethetőségi problémákkal. A felpörgött drágulás erős kontrasztban van a szocializmus lakhatásának egyenlőséget hirdető ideájával: a privatizált panellakások is luxusáron kelnek el, kiszorítva a legalsó jövedelmi osztályok tagjait. A dráguló lakhatás és a szociális háló hiányosságai a luxusépítkezésekkel és a befektetésként üresen álló lakásokkal párhuzamosan a hajléktalanságot állandó problémává teszik, amire a városok széttárt karral, esetenként tiltással válaszolnak. A meglévő lakásállomány nagy része az örökkévalóságnak lett tervezve, míg a globalizált világ örökké költöző embere a tartózkodás időtartamától függően sokféle, különböző igényt támaszt a lakása felé, amihez jelenlegi épületeink nehezen alkalmazkodnak. A Szilícium völgy válaszként a lakhatást szolgáltatásként próbálja eladni (airbnb), az így átalakított lakások viszont kiszorítják a környék eredeti lakóit, ami további feszültségeket szül. Mindeközben a városlakók elszigetelődnek egymástól, és sokunkban felmerül az ökológiai katasztrófára való felkészültség kérdése is, amire egyre több, a közösségi életet ösztönző új modellt látunk itthon is.

 

Nálatok hol a legrosszabb lakni? Hozzátok el a környéketek legrosszabb lakását és mutassátok meg valamilyen formában. Az első napon ezen példák segítségével merülünk majd bele a témába a második nap pedig egy egész nap egy titkos missziót fogunk teljesíteni.Jelentkezzetek, és kérdezzetek az epitesz.szakkollegium@gmail.com címen!

 

Találkozunk a Bercsényiben!

CsatolmányMéret
plakathonlap.jpg1.59 MB

Címkék